FANDOM


Anime (アニメ) je stil crtane animacije poreklom iz Japana, sa karakterističnom stilizacijom likova i pozadine, koja ga vizuelno odvaja od drugih vidova animacije. Reč anime dolazi od japanske reči animeshon (アニメーション) zasnovane na engleskoj reči animation. Dok su neki anime naslovi u potpunosti ručno crtani, pomoć računara u procesu stvaranja animea je potpuno uobičajena. Priče animea su obično izmišljene. Anime se emituje preko televizije, distribuira na medijima kao što su VHS ili DVD i preko igara za konzole ili računare. Mnoga anime dela su nastala pod uticajem japanskog stripa poznatog kao manga. Neki anime naslovi su adaptirani u igrane filmove ili serije.

Wikipe-tan

Wikipe-tan, anime devojčica i službena maskota Wikipedie.

Istorija Edit

Istorija animea počinje početkom 20. veka, kada su japanski tvorci filmova eksperimentisali sa tehnikama animacije koje su prethodno bile razvijene na zapadu. Tokom sedamdesetih, anime se dalje razvijao, odvajajući se od svojih zapadnjačkih uzora i razvijajući jedinstvene žanrove kao što je „meka“. Osamdesetih godina, anime je prihvaćen kao mejnstrim i doživeo je pravi bum u proizvodnji. Od devedesetih naovamo, anime je prihvaćen i u drugim zemljama.

Žanrovi Edit

Anime ima mnogo žanrova, kao i tradicionalni igrani filmovi i serije. Ti žanrovi podrazumevaju avanture, naučnu fantastiku, priče za decu, ljubavne priče, srednjovekovnu fantaziju, erotiku, horor, akciju i dramu. Većina animea sadrži elemente nekoliko različitih žanrova, kao i varijacije tema. Ovo čini vrlo teškim razvrstavanje nekoliko naslova. Anime može da ima naizgled prostu radnju, ali u isto vreme može sadržati mnogo složeniju, dublju radnju i razvijanje likova. Nije neobično da animei orijentisani prevashodno dobroj akciji sadrže humor, ljubav, pa čak i oštre društvene komentare. Isto se može odnositi na anime orijentisane ka ljubavnim pričama koji mogu da sadrže jake akcione elemente.

 • bišodžo (美少女 bishōjo) — „lepa devojka“, termin za anime koji sadrži lepe devojake
 • bišonen (美少年 bishōnen) — „lep dečak“, termin za anime koji sadrži zgodne dečake i ljude
 • eči (エッチ ecchi) — dobijeno izgovorom „H“, što u Japanu označava nepristojnu seksualnost; blag seksualni humor
 • hentaj (変態 hentai) — „perverzno“; obično pornografski anime
 • džosej (女性 josei) — „mlada žena“; anime ili manga namenjen mlađim ženama i jedna je od najređih formi.
 • kodomomuke (子供向け kodomomuke) — „dečji“, ovakakv anime ili manga je namenjen mlađoj deci
 • meka (メカ mecha) — anime koji sadrži džinovske robote
 • moe (萌え moé) — anime ili manga koji sadrže vesele i kavaj (slatke) likove
 • seinen (青年 seinen) — anime ili manga slični šonen tipu, namenjeni starijoj publici
 • super sentaj (スーパー戦隊 sūpā sentai) — anime ili manga koji uključuju timove superheroja
 • šodžo (少女 Shōjo) — ”devojčica”, anime ili manga namenjeni devojčicama
 • maho šodžo (魔法少女 mahō shōjo) — podžanr šodža izdvojiv po tome što opisuje magične devojke
 • juri (百合 yuri), ranije šodžo-aj (少女愛 Shōjo-ai) — anime ili manga čija je tema ljubav između ženskih likova
 • šonen (少年 Shōnen) — ”dečak”, anime ili manga namenjeni dečacima ili mladićima
 • jaoj (やおい yaoi), ranije šonen-aj (少年愛 Shōnen-ai) — anime ili manga čija je tema ljubav između muških likova

Muzika Edit

Kao i zapadni igrani filmovi, i anime koristi muziku kao važnu umetničku alatku. Pesme iz animea su veliki biznis u Japanu i često imaju svoje top-liste. Ovo je razlog zašto muziku iz animea često komponuju i izvode najbolji muzičari.

Najčešća upotreba muzike u animeu je za potrebe pozadinske muzike. Pozadinska muzika se koristi da naglasi datu scenu, na primer "Decisive Battle" iz serije Neon Genesis Evangelion se čuje kada likovi vrše pripreme za bitke i odlikuje se jakim udarcima u bubanj i vojnim stilom koji naglašava napetost scene i nagovešta predstojeću borbu.

Naslovna muzika se obično poklapa sa opštim prizvukom serije ili filma i služi da uzbudi gledaoca. Odjavne pesme često komentarišu radnju ili celu seriju ili film i često se koriste da naglase posebno važne scene. Uvodne i odjavne teme, kao i ubačene pesme, često izvode popularni muzičari, tako da na ovaj način pesme postaju vrlo važan deo animea.

Proces animacije Edit

Tehnike Edit

Vikipe-tan

Stil crtanja koji je korišćen u animeu koji je stvoren za televiziju je kontraproduktivan procesu animacije. Anime stil ima naglasak na detaljima koji kasnije stvarju teškoće da se ispoštuje produkcijski raspored i budžet, što je kontrast stilovima animacije koji imaju dizajnersku etiku koja naglašava jednostavnost.

Osamu Tezuka je usvojio i uprostio mnoga Diznijeva animacijska pravila da bi smanjio cenu i broj frejmova u produkciji, iako treba napomenuti da Diznijevi filmovi stvoreni na zapadu nisu anime. Ovo je bilo zamišljeno kao privremena mera koja će mu omogućiti da uradi jednu epizodu svake nedelje sa neiskusnim animatorskim osobljem. Neki animatori u Japanu su prevazišli produkcione budžete korišćenjem drugačijih tehnika od Diznija i Tezukinih metoda animacije animea. Zahvaljujući smanjenom broju frejmova, nekoliko mirnih kadrova i skrolujućoj pozadini, scene su stvarane sa većim fokusom na kvalitetu od ostatka produkcije. Animator Jasuo Ocuka je bio pionir ove tehnike. Režiseri poput Hirojukija Imaišija (Cutey Honey, Dead Leaves) su uprostili pozadine tako da se više pažnje moglo posvetiti animaciji lika. Drugi animatori poput Tacujukija Tanake (posebno u Eternal Family Kodžija Minamota) je koristio "stisni i izduži", animacijsku tehniku koja nije često korišćena od strane japanskih animatora; Tanaka je napravio druge olakšice da bi kompezovao ovo. Anime studiji koriste tehnike da bi crtali što manje nove animacije kao što je korišćenje dijaloga koji uključuju samo animiranje usta dok ostatak scene ostaje apsolutno nepromenjen, tehnika koja je poznata zapadnjačkim animacijskim stilovima.

Stilovi animacije Edit

Anime stil se karakteriše senčenjem, crtanjem kose u odvojenim pramenovima, karakterističnim načinom crtanja očiju (vidi slike), i „manama lica“ u animaciji. Mane lica uključuju, na primer, izražavanje besa tako što kod lika iskoče vene na čelu, izražavanjem stida pojavljivanjem crvenila na licu...

Produkcioni tipovi animea Edit

Većina tipova animea se može svrstati u tri kategorije:

 • Filmovi, koji se uglavnom prikazuju u pozorištima, predstavnici su

najvećeg budžeta i uglavnom najboljeg vizuelnog kvaliteta. Popularni anime filmovi su Akira, Nindža Skrol, i Duh u oklopu (engl. Ghost in the Shell). Neki anime filmovi se samo prikazuju na filmskim ili animacijskim festivalima i kraći su i ponekad slabiji u pogledu proizvodne vrednosti. Primeri ovih su Zimski dani (Winter Days), Šumska legenda (engl. Legend of the Forest). Osamua Tezuke. Druge tipovi filmova uključuju kompilacione filmove, koji su televizijske epizode spojene zajedno i prikazane u biskopima iz različitih razloga i otuda su usredsređena forma televizijske serije. Ipak, ovo može biti duže od prosečnog filma.

 • Televizijske serije su anime koje su sindikalizovane i emituju se na

televiziji u regularnom rasporedu. Televizijske serije su obično lošije u porešenju sa OVA ili filmskim naslovima, jer je prouzvodni budžet raspoređen na više epizoda nego jedan film ili kratka serija. Većina epizoda su duge 23 minuta, da bi popunike tipično vreme od 30 minuta uz dodatak reklama. Jedna puna sezona je 26 epizoda, a mnogi naslovi idu pola sezone ili 13 epizoda. Većina televizijskih serija ima uvodni i odjavni spisak autora i često i džinglove, često smešne ili luckaste, koji služe za označavanje početka i kraja reklamnog bloka.

 • OVA (Originalna Video Animacija) anime je često sličan televizijskoj mini-seriji. Oni se izdaju direktno na VHS-u ili DVD-u.

Licenciranje i distribucija Edit

Anime je dostupan izvan Japana u lokalizovanom obliku. Licencirane anime modifikuju zapadni distributeri kroz sinhronizaciju na jezik zemlje u kojem se izdaje. Anime može biti izmenjen tako da se promene kulturne reference koje možda neće razumeti ne-japanski gledalac i kompanije mogu ukloniti ono što se može smatrati neprijatnim sadržajem. Za obožavaoce koji se protive menjanju ili sinhronizaciji anime izbor je DVD izdanje. DVD izdanja često sadrže i sinhronizovani audio i originalni japanski audio sa prevodima, obično su neizmenjeni i nemaju reklame.

Fansubovanje Edit

Iako je to često kršenje autorskih prava u mnogim zemljama, neki obožavaoci gledaju fansabove - snimke animea koje su preveli i titlovali obožavaoci, iliti fanovi. Etičke implikacije proizvodnje, distribucije i gledanja fansabova su teme mnogih kontroverzi, iako fansaberske grupe ne uzimaju profit i najčešće prestaju sa distribucijom svog rada onda kada serija bude licencirana.